HaniffTJ

HaniffTJ

PeRjaLaNan MeNuJU PunCaK

Gaji yang tidak mencukupi

Seseorang datang kepada Imam Syafi’i memberitahu tentang kesempitan hidup yang dia alami. Dia memberi tahukan bahwa dia bekerja sebagai orang upahan dengan gaji 5 dirham. Dan gaji itu tidak mencukupinya.

Namun hairanya, Imam Syafi’i menyuruh dia untuk menemui orang yang mengupahnya supaya mengurangi gajinya menjadi 4 dirham. Orang itu pergi melaksanakan perintah Imam Syafi’i sekalipun ia tidak paham apa maksud dari perintah itu.

Setelah berlalu beberapa lama orang itu datang lagi kepada Imam Syafi’i mengadukan tentang kehidupannya yang tidak ada kemajuan. Lalu Imam Syafi’i memerintahkannya untuk kembali menemui orang yang mengupahnya dan minta untuk mengurangi lagi gajinya menjadi 3 dirham. Orang itupun pergi melaksanakan anjuran Imam Syafi’i dengan perasaan sangat Hairan.

Setelah berlalu sekian hari orang itu kembali lagi menemui Imam Syafi’i dan berterima kasih atas nasihatnya. Ia menceritakan bahawa wang 3 dirham dapat mengurangi seluruh kekurangan hidupnya, dan membuat hidupnya menjadi lapang. Ia menanyakan apa rahsia di balik itu semua?

Imam Syafi’i menjelaskan bahwa pekerjaan yang ia jalani itu tidak layak mendapatkan upah lebih dari 3 dirham. Dan kelebihan 2 dirham itu telah mencabut keberkahan harta yang ia miliki ketika tercampur dengannya.

Semoga Allah mengaruniakan kepada kita kemampuan untuk serius dalam bekerja dan istiqamah, hingga rezeki kita menjadi berkah dunia dan akhirat.

8 Prinsip utama Rahsia Kejayaan dalam Jualan.

  1. Be responsible towards your sales
  2. Create and build stronger team.
  3. Open your eyes to sell and you will see more opportunities.
  4. Increase your level of acceptance.
  5. Create meaningful relationships.
  6. Declare to yourself to earn more Duit
  7. Continue Learning.
  8. Get rid Fear and Rejection by promoting always

Ekonomi dan Covid 19

Dua syarikat yang berusia 50 tahun dan 70 tahun terpaksa menutup operasi yang mempunyai 2000 perkerja dan 5000 perkerja.

Jika melihat daripada sudut ekonomi selepas COVID 19 banyak syarikat akan mengurungkan overhead perkerja sesebuah syarikat swasta .

Banyak kerja akan di outsourcing apabila pegurangan perkerja.

Kos overhead perkerja merupakan kos tertinggi dalam syarikat bagi SME

Banyak syarikat akan menukar serta menambah portfolio perniagaan mereka bagi boleh kekal .

Perubahan besar akan berlaku pada sektor tusiyen, pembinaan, travel, tourism, automotive, konvo, evet space, supermarket , wayang, majlis kawin,pusat tusiyen tempat makan viral tiada lagi orang berpusu pusu sehingga vaksin COVID 19 dijumpai.

https://www.nst.com.my/…/covid-19-forces-another-apparel-ma…

https://www.nst.com.my/…/esquel-group-cease-operations-mala…GEORGE TOWN: Close on the heels of Esquel Group’s announcement to exit from Malaysia, another Hong Kong apparel maker said it plans to do the same.

KATEGORI PENDAPATAN MALAYSIA

76.7% berumur antara 15 tahun hingga 65tahun keatas iaitu sebanyak 25,004,200.00 orang

Nisbah bagi setiap kategori adalah seperti berikut.

40% B40= 10,001,680.00 orang
40% M40= 10,001,680.00 orang
20% T20= 5,000,840.00 orang

COVID 19 DAN SISTEM PENDIDIKAN

1.Jika dilihat daripada situasi semasa pada 21Mac 2020 kes positive semakin bertambah dan menujukan peningkatan dari hari ke hari.

2.Terdapat beberapa individu bersifat pentingkan diri dimana tidak merujuk terus kepada hospital berdekatan.

3. Kelemahan dalam mematuhi arahan dan undang undang ketika Negara berada dalam keadaan getir.

4.Banyak laporan berita berita palsu daripada individu tidak bertanggungjawap disebarkan tanpa dibuat pengesahan daripada laporan atau hebahan pihak kementerian yang boleh menimbulkan suasana panik,cemas dan tegang.

5.Kenaikan harga barang keperluaan secara mendadak seperti mask, senitizer dan lain lain.

6.Tidak bersatu hati dikalangan ahli politik dalam menghadapi isu Covid 19

SEBAGAI LANGKAH PENAMBAH BAIKKAN DALAM SISTEM PENDIDIKAN BAGI MENGHADAPI SITUASI KECEMASAN NEGARA PADA MASA AKAN DATANG.

1.Pelajar diajar dengan ilmu yang dapat digunapakai didalam kehidupan. Pembelajaran bagi peringkat rendah dan menengah berkaitan peranan bagi kementerian Kesihatan, Pertahanan, Kewangan, Sukan,Pertanian,Agama.

2. Perkara perkara asas ini penting bagi menghadapi situasi genting. Sebagai contoh dalam situasi perperangan. Adalah menjadi kewajipan bagi setiap individu mempertahankan negara. Menampilkan diri tidak bersikap pentingkan diri.

3.Peranan bagi setiap kerajaan negeri, daerah, masjid bagi tempat atau pusat pembahagian keperluaan barangan bantuan kerajaan tanpa mengira bangsa,agama.

4.Jika dilihat daripada sudut pembasmian Italy dan China. Kadar kematian bagi China adalah kurang. Hal ini kerana kemajuan teknologi sahaja tidak membantu dalam menganangi sesuatu isu sebaliknya adalah displin.

5.Pendidikan bukan hanya semata mata menjawap soalan pememeriksaan. Semata mata mengira bilangan A yang diperolehi. Sebaliknya adalah mendidik membina generasi dilatih dan dibentuk bagi menghadapi cabaran di masa hadapan sepertimana kita tempuhi ketika ini. COVID 19

Hanifftj

Rakyat Malaysia

Hari Ke 5 Perintah Berkurung

#juststayathome #dudukrumah #covid-19 #malaysia

 5 SEBAB ANDA KENA BANGUN AWAL PAGI:

5 SEBAB ANDA KENA BANGUN AWAL PAGI:

1. MIND OVER MATTERS: Orang yang bangun awal, mereka berjaya mengawal minda mereka melawan segala alasan dan pengaruh luar. Minda kita seperti otot, lebih banyak kita latih, lebih kuat dia jadi. Jadi, orang yang setiap hari bangun awal, dia sedang melatih untuk take charge dan mempunyai sepenuhnya kawalan terhadap minda mereka. You start to control your mind, you start to control your life.

2. MORE PRODUCTIVITY: Bila kita dah bangun 2, 3 jam awal dari orang lain, kita ada banyak masa untuk buat planning, buat Mental rehearsal, persiapkan mind, body and soul kita untuk hadapi hari yang penuh productivity nanti. Orang-orang Spartan ada satu pepatah “ He who sweats more in Training, bleeds less in War.” Meaning if you go out in battle well prepared, you will achieve more.

3. STRENGTHEN WILL POWER: Antara kunci Kejayaan dalam hidup ialah keazaman atau will power. Orang yang mampu bangun awal pagi, mereka melatih diri mereka untuk mempunyai keazaman yang sangat tinggi. Bukan senang tau nak tolak selimut waktu pagi ni. Sebab tu orang yang kuat ialah orang yang mampu bangun Subuh berjamaah! Sebab tu Nabi kata 2 rakaat sebelum Subuh lebih bernilai dari dunia dan seisi nya. The fact that kita mampu bangun sebelum subuh setiap hari menandakan kita mempunyai very high will power.

4. START WITH VICTORY: Bila kita bangun sebelum Subuh sebenarnya kita sedang mulakan hari dengan kejayaan Besar! Sepanjang hari kita mengalami internal battle dengan diri kita sendiri. Menang di waktu awal pagi akan bawa kita pada kemenangan demi kemenangan sepanjang hari.

5. PEACEFUL: Waktu sebelum subuh adalah waktu yang paling tenang, paling tidak ada distractions. So, waktu tu lah kita nak practice untuk jadi orang yang sentiasa bertenang. Robin Sharma kata, “Achieve more while the world is still sleeping.” Orang lain tengah tidur, kita dah capai macam-macam. So, kalau anda nak hidup anda improves, nak jadi Top Performers, nak jadi Over Achievers, nak jadi Best of the Best. Start bangun awal mulai harini! Trust me, cuma ubah waktu anda bangun pagi, cara anda bangun pagi, anda akan jadi orang yang sangat powerful dan berpengaruh. Percaya tak? Kena percaya! “The body Achieves what the mind believes.” Selamat memulakan pagi anda dengan KEKUATAN!

#walaupunpagiahad   Credit Dr Mahadi

Mengapa ejen kita tido padahal satu ketika sale mereka meletup letup

1 – Mereka hanya jual pada circle yang terhad. Contoh; ahli keluarga, kawan opis. Kekawan yang beli pun support skali ja sebab segan malu alah dengan ejen kita memjual. Tolong member la katakan.
2 – Sale funnel pemasaran tidak diperbesarkan.
3 – Lifespan produk panjang sangat melembabkan repeat sale.
4 – Sikap ejen yang tidak proaktif. Tiada followup. Cepat berputus asa.
5 – Tertarik dengan produk lain pula. Menjual produk trending. Produk *** kluar, Satu Malaya jual. Pastu kaput.
6 – Do it Part time. Tak jual pun takper. Gaji ada bulan bulan masuk.
7 – Produk itu pun dia tak pakai. Camne nak promote kat kawan. User experience pucit.

Allahuallam.

Dari Tuan Mohd Hellas Sharir

6 NERAKA DI DALAM SYARIKAT JIKA TIADA ILMU

1.ADMIN

Secara ringkas aktiviti admin lebih tertumpu di pejebat dan segala urusan berkaitan kemakini,rekod bagi kelancaran syarikat tanpa terjejas.

2.HUMAN RESOURCE

Mencari perkerja baru yang berbakat untuk dimasukan didalam syarikat untuk membantu syarikat menjayakan sebarang urusan. Kerja Human Resource tidak hanya tertumpu kepada kebajikan perkerja malah membuang perkerja yang tidak membantu syarikat untuk berkembang.

3.FINANCE

Memastikan perbelanjaan syarikat teratur dan terancang supaya kewangan syarikat berada dalam keadaan sihat. Cash is King dalam perniagaan tanpa wang amat sukar menjalan aktiviti.

4.OPERATION

Melakukan aktiviti bagi syarikat selepas berjaya mendapat jualan untuk diberikan kepada pengguna.

5.MARKETING

Pemasaran kepada pengguna atau pelanggan berkaitan produk syarikat. Membuat strategi pemasaran kepada Syarikat supaya mudah mendapat hasil.

6.SALES

Semakin banyak pemasaran dibuat semakin mudah jualan terhasil kerana aktiviti pemasaran adalah memaklumkan kepada pengguna manfaat daripada produk dan servis yang diberikan. Jualan adalah aktiviti close sale supaya penguna membeli dengan produk atau services yang di tawarkan syarikat.