HaniffTJ

HaniffTJ

PeRjaLaNan MeNuJU PunCaK

Perhambaan Di Malaysia

Masih wujud sistem perhambaan di Dunia ini?

Secara definasinya perhambaan adalah manusia dimana dirampas,terampas atau dinafikan hak kebebasan melaluai penyerapan idelogi-idelogi serta fahaman-fahaman yang menyebabkan manusia terpaksa atau dipaksa untuk bekerja tanpa kita sedari.Manusia diperhambakan oleh manusia-manusia melaluai idea buatan manusia.

“Islam meminta supaya manusia menuju kepada satu tujuan sahaja iaitu ikhlas dalam menghambakan diri kepada Allah, jangan menyembah manusia lagi”. (Syed Qutb, Petunjuk Sepanjang Jalan, h. 65).

Pada zaman teknolgi di hujung jari dunia tanpa sempadan, Benarkah masih wujud sistem perhambaan ini? tipu lah mana ada lagi hamba abdi nie . Nie cerita zaman kuno, sekarang mana ada lagi dah.

Read more →

HaniffTJ September 30, 2013 14 Comments Permalink

HaniffTJ September 25, 2013 2 Comments Permalink

Masa yang dibazirkan

Masa berlalu dengan pantasnya,baru-baru ini  kita  menyambut Hari Malaysia yg Ke 50 . Setiap detik nadi saat yang berlalu tidak dapat dikembalikan . Hakikatnya ramai manusia termasuk diriku ini leka dibuai mimpi indah.Sudah 50 tahun wujudnya Malaysia dan 56 tahun mencapai kemerdekaan.

Hakikat berkaitan masa telah diberitahu beribu-ribu tahun didalam agama kita menyatakan…

emas adalah masa

demi masa

Nasihat Imam Ghazali berkaitan masa.

demimasa

 

Peringatan berkaitan dengan masa.

5 perkara sebelum datang 5 perkara

 

Perjalanan kita masih jauh, 5 dekat usia kemerdekaan perlu dilengkapkan pengisian MASA dengan:

  • Ilmu pengetahuan serta teknologi supaya setanding dengan negara negara membangun lain tapi mengikut acuan sendiri
  • Menetapkan matlamat.Perancagan jangka masa pendek dan jangka masa panjang untuk kesejahteraan rakyat.
  • Mengkaji setiap perancagan setiap dasar dijalan supaya memberi keberhasilan kepada negara.
  • Menetapkan matlamat akhirat sebagai utama bukan matlamat pencapaian individu
  • Melengkapkan dengan ilmu agama kerana dunia penuh tipu daya bagi orang yang lalai dan leka.
  • Pembangunan fizikal dan insan yang seimbang. apalah dibanggakan jika negara maju tapi dikawal akibat hutang yang banyak.
  • Melaksanakan dasar-dasar mengikut nas-nas Al-quran dan hadis kerana terdapat hikmah.Percayalah janji-janji pencipta.

Sekian. Hargailah Masa anda 🙂

HaniffTJ September 19, 2013 10 Comments Permalink

16 September Hari Malaysia

Assalamulaikum dan selamat Sejahtera

Tahun in merupakan hari Malaysia yang ke-50 (2013)

hari malaysia

 

Secara ringkasnya hari malaysia ialah penyatuan Tanah melayu+Singapura+Borneo utara+ Brunei + Sarawak membentuk sebuah kerajaan Malaysia. Merupakan 1 bentuk kerjasama ekonomi dan politik . Tindakakan ini juga berikutan untuk menyekat pengaruh komunis yang semakin ketara yang boleh menggugat kestabilan politik serantau dan gagasan ini bertujuan untuk mengimbangi jumlah penduduk, meningkatkan kemajuan ekonomi dan mempercepatkan proses kemerdekaan bagi Singapura, Brunei, Borneo Utara dan Sarawak.

Tujuan penulisan bukan untuk menceritakan kembali secara sejarah penubuhan atau terbentuknya Malaysia.Rata-rata sudah membaca tentang informasi berkaitan Sejarah Malaysia. Jika masih tercari-cari sejarah boleh merujuk di Arkib Negara.

Selepas 50 Tahun Penubuhan Malaysia

Bukan bertujuan mengkritik adalah menambah baik sebuah Negara Malaysia menjadi negara bersatu padu dan kuat bagi menghadapi arus kemodenan di masa hadapan yang penuh onak duri.Pengerak ekonomi Malaysia adalah sumbungan daripada Sabah dan Sarawak yang kaya dengan hasil bumi. Pada tahun ini 2013 dikejutkan dengan pencerobohan tentera sulu. Di dalam melaksanakan dasar-dasar pemantapan ekonomi negara masih  terdapat keciciran negeri terutama di kawasan luar bandar dari segi ekonomi,pendidikan,social,pembangunan dan kemudahan awam.

Komen  pendapat anda bagi memastikan keamanan negara dkekalkan serta penambah baikan.(komen tidak melibatkan mana-mana parti hanya bertujuan ke arah penambah baikan sebuah negara Malaysia) 🙂

HaniffTJ September 15, 2013 8 Comments Permalink

Bermulanya Dunia Maya

Assalamulaikum dan salam sejahtera selepas bertahun berkurun lama menyimpan bakat penulisan yang terpendam setelah tamatnye SPM kini kembali bagi mengasah kembali parang yang tumpul  . Teringat kembali detik detik mengambil peperiksaan BAHASA MELAYU PENULISAN..

exam-papers

Masa untuk tempoh  menjawab kertas peperiksaan adalah 2 jam 30 min.

Calon calon  tidak dibenarkan menbuka kertas jawapan sehingga diberitahu.

Calon-calon tidak dibenarkan membawa sebarang nota atau sebarang kertas didalam dewan peperiksaan.

Calon-colon dikehendaki membaca soalan dah menyemak kertas soalan  mengigil nak jawap soalan nie dulu hehe

Panjang karangan adalah tidak kurang daripada 350 patah perkataan (what???? ape aku nak tulis 350 patah perkataan nie)

SPM paper

 

Ape kena mengena bermula dunia maya dengan pengalaman SPM ????kalau buat spm karangan fail nie lari tajuk hehe

Ceritanya bermula disini (macam dalam KL genster 2 pulak)

Secara tidak sengaja aku telah aku mengikuti kelas untuk WordPress. Secara jujur aku tak de ilmu langsung berkaitan dunia maya hanya  kerana sifat ingin tahu. Sebelum ini aku hanya mengikuti berberapa blog menarik dialam maya yang mempunyai info info yang menarik terdetik dihati juga untuk mempunyai laman sesawang sendiri.

Aku mengikuti kelas dunia maya di Denaihati dibarisi oleh tenaga pengajar yang berpengalaman seta mahir Eizil ,Anarm dan shakiddo.  Kelas selama satu hari bermula daripada 8.30 pagi hingga 5.30 petang . Banyak ilmu aku perolehi yang tidak ternilai dengan yurannya hanya rm150.00.

Maka disinilah bermula dunia penulisan maya untuk menambah baik penulisan aku setalah aku tinggalkan SPM bertahun-tahun yang lalu. 🙂

HaniffTJ September 14, 2013 6 Comments Permalink