HaniffTJ

HaniffTJ

PeRjaLaNan MeNuJU PunCaK

4 SEBAB KENAPA MASIH GAGAL WALAUPUN SUDAH MENETAPKAN MATLAMAT

4 faktor utama kegagalan dalam perancagan

4 faktor utama kegagalan dalam perancagan

1.Matlamat yang terlalu besar

Di sini dimana mempunyai cita-cita yang besar yang tidak realistik. Contohnya bermatlamat ingin ke planet Pluto tetapi masih belum menjejaki ke bulan lagi. Terlalu besar matlamat yang dikejar akhirnya menyebabkan kegagalan tekanan dan putus asa terhadap matlamat tersebut. Kejayaan yang besar tidak dapat direlialisasi dalam tempoh yang singkat.Rom bukan dibina dalam tempoh 1 hari.

2.Matlamat yang tidak Jelas

Perancagan di buat tanpa perancangan yang menyeluruh . Tidak melakukan kajian terhadap matlamat yang kita ingin capai

Bagaimana cara ingin mencapainya?

Siapa perlu aku berjumpa bagi mencapai matalamat ?

Dimana aku harus mendapat modal?

Tidak menyatakan bagaimana atau strategi ingin menjayakan kan matlamat tersebut secara tersusun dan terancang boleh menyebabkan kegagalan dalam mencapai matlamat kita.

3.Matlamat yang terlalu banyak

Terlalu banyak perkara ingin dilakukan tanpa melakukan pengkhususan atau mengikut keutamaan“yang dikejar tidak dapat yang dikendong berciciran” . Banyak matlamat besar yang akhirnya membawa kegagalan. Sebaiknya tetapkan matlamat kecil bagi mencapai matlamat yang lebih besar.

4.Tidak menulis matlamat anda diatas kertas.

Hanya sekadar di dalam fikiran. Hakikatnya matlamat yang jelas perlu ditulis di atas kertas bagi menjayakannya dan disemak setiap hari ,minggu dan bulan terhadap matlamat yang dirancanakan. Menambah baikan setiap matlamat yang dirancang.

Panduan merancang matlamat anda

Panduan merancang matlamat anda