HaniffTJ

HaniffTJ

PeRjaLaNan MeNuJU PunCaK

Gaji yang tidak mencukupi

Seseorang datang kepada Imam Syafi’i memberitahu tentang kesempitan hidup yang dia alami. Dia memberi tahukan bahwa dia bekerja sebagai orang upahan dengan gaji 5 dirham. Dan gaji itu tidak mencukupinya.

Namun hairanya, Imam Syafi’i menyuruh dia untuk menemui orang yang mengupahnya supaya mengurangi gajinya menjadi 4 dirham. Orang itu pergi melaksanakan perintah Imam Syafi’i sekalipun ia tidak paham apa maksud dari perintah itu.

Setelah berlalu beberapa lama orang itu datang lagi kepada Imam Syafi’i mengadukan tentang kehidupannya yang tidak ada kemajuan. Lalu Imam Syafi’i memerintahkannya untuk kembali menemui orang yang mengupahnya dan minta untuk mengurangi lagi gajinya menjadi 3 dirham. Orang itupun pergi melaksanakan anjuran Imam Syafi’i dengan perasaan sangat Hairan.

Setelah berlalu sekian hari orang itu kembali lagi menemui Imam Syafi’i dan berterima kasih atas nasihatnya. Ia menceritakan bahawa wang 3 dirham dapat mengurangi seluruh kekurangan hidupnya, dan membuat hidupnya menjadi lapang. Ia menanyakan apa rahsia di balik itu semua?

Imam Syafi’i menjelaskan bahwa pekerjaan yang ia jalani itu tidak layak mendapatkan upah lebih dari 3 dirham. Dan kelebihan 2 dirham itu telah mencabut keberkahan harta yang ia miliki ketika tercampur dengannya.

Semoga Allah mengaruniakan kepada kita kemampuan untuk serius dalam bekerja dan istiqamah, hingga rezeki kita menjadi berkah dunia dan akhirat.

8 Prinsip utama Rahsia Kejayaan dalam Jualan.

  1. Be responsible towards your sales
  2. Create and build stronger team.
  3. Open your eyes to sell and you will see more opportunities.
  4. Increase your level of acceptance.
  5. Create meaningful relationships.
  6. Declare to yourself to earn more Duit
  7. Continue Learning.
  8. Get rid Fear and Rejection by promoting always

Ekonomi dan Covid 19

Dua syarikat yang berusia 50 tahun dan 70 tahun terpaksa menutup operasi yang mempunyai 2000 perkerja dan 5000 perkerja.

Jika melihat daripada sudut ekonomi selepas COVID 19 banyak syarikat akan mengurungkan overhead perkerja sesebuah syarikat swasta .

Banyak kerja akan di outsourcing apabila pegurangan perkerja.

Kos overhead perkerja merupakan kos tertinggi dalam syarikat bagi SME

Banyak syarikat akan menukar serta menambah portfolio perniagaan mereka bagi boleh kekal .

Perubahan besar akan berlaku pada sektor tusiyen, pembinaan, travel, tourism, automotive, konvo, evet space, supermarket , wayang, majlis kawin,pusat tusiyen tempat makan viral tiada lagi orang berpusu pusu sehingga vaksin COVID 19 dijumpai.

https://www.nst.com.my/…/covid-19-forces-another-apparel-ma…

https://www.nst.com.my/…/esquel-group-cease-operations-mala…GEORGE TOWN: Close on the heels of Esquel Group’s announcement to exit from Malaysia, another Hong Kong apparel maker said it plans to do the same.

KATEGORI PENDAPATAN MALAYSIA

76.7% berumur antara 15 tahun hingga 65tahun keatas iaitu sebanyak 25,004,200.00 orang

Nisbah bagi setiap kategori adalah seperti berikut.

40% B40= 10,001,680.00 orang
40% M40= 10,001,680.00 orang
20% T20= 5,000,840.00 orang