HaniffTJ

HaniffTJ

PeRjaLaNan MeNuJU PunCaK

keusahawanan

All of the posts under the "keusahawanan" category.

HaniffTJ September 21, 2014 Leave A Comment Permalink

HaniffTJ February 19, 2014 Leave A Comment Permalink

Kesilapan dalam membuka perniagaan .

1. Buka je terus berjaya

Tanggapan bahawa buka sahaja perniaggan terus ramai pelanggan datang , orang cari perniagan macam artis. 1 day buka 1000 orang itu adalah hanya boleh diperolehi dalam mimpi. Aku pun sama pada mula-mula. Hakikatnya jika membuka perniagaan semudah ABC dah ramai majority rakyat Malaysia membuka bussniess.

2.Net-working tiada

Tidak pernah bergaul dengan orang, majlis amal atau kerakyatan tak pernah hadiri selama ini hidup sendiri tetiba nak buka perniagan. Siapa pelanggan agaknya? orang sekeling pun tidak tahu kewujudan. Networking yang dibina dapat memudahkan urusan serta orang lebih mengenali kita , jika networking yang kuat dapat menjiamatkan kos untuk marketing .

3.Perancagan daripada awal tiada

Siapakah target market atau pembeli kepada product atau service kita. Apakah perniagaan sesuai untuk kawasan tersebut? Marketing kepada siapa?. Juga harus mepunyai plan jangka pendek dan  jangka panjang. Perniagaan tidak terdapat ditulis dalam buku kerana semua mempunyai pengalaman masing-masing. Persediaan plan A,B,C,D,E,F sampai Z . Tok guru aku berpesan tulis perancagan diatas kertas supaya boleh disemak kembali cara dan kesesuaianya.

4.Modal tiada

Modal adalah satu element yang penting bagi mengerakan segala perancagan. Walaupun perancagan sehebat pembentangan budget negara tetapi tiada modal tidak berguna kerana segala aktiviti marketing , promosi , minyak kereta dan lain-lain perlukan duit bagi mengerakkan dan menjayakannya. Persediaan dari aspek kewangan adalah penting kerana perniagaan tiada jaminan untuk gaji bulanan yang tetap seperti makan gaji. Anda akan berada dalam tekanan jika tiada persedian daripada aspek kewangan ketika memulakan perniagaan.

5.Ilmu Perniagaan tiada

Iaitu cara menyelesaikan masalah atau seni berniaga kerna sistem pendidikan rendah ke universiti tidak memberi keutamaan melahirkan usahawan tetapi lebih kepada melahirkan kepada professianal. Ilmu perniagaan diperolehi melaluai seminar atau krusus yang terdapat di luar. Lengkapkan diri dengan seni perniagaan sebelum menceburi bidang perniagaan.

6. Hangat-hangat tahi ayat

Membuka perniagaan kerana terikut-ikut orang. Orang lain jual barang berjaya jual macam mudah jer. Bertekad untuk menjual juga. Selapas berapa bulan putus asa disebabkan tiada mendapat pemintaan serta mudah berputus asa..

chinee proverb

chinee proverb

HaniffTJ November 20, 2013 Leave A Comment Permalink

11 Sebab dan Kenapa Hendak Berniaga!!

benda perlu ada

benda perlu ada

1.Masa dikawal oleh diri sendiri (masa amat berharga)

Masa yang diberikan dikawal sepenuhnya oleh diri sendiri, nak cuti ke,nak mc sampai 2 minggu tak menjadi masalah dan tak de sape nak marah. Masa dapat dihabiskan bersama keluarga,ibu-bapa , anak-anak dan isteri lebih baik habiskan masa bersama family daripada di pejabat.

2.Bergantung hanya pada Allah

Sumber rezeki hanya bermohon dan bergantung kepada Allah tidak mengharap belas kasihan daripada manusia atau boss. Nak naik gaji setahun rm 300 ke atas belum tentu lagi

Read more →

HaniffTJ October 5, 2013 7 Comments Permalink

HaniffTJ October 2, 2013 4 Comments Permalink

HaniffTJ September 25, 2013 2 Comments Permalink

get_footer() ?>