HaniffTJ

HaniffTJ

PeRjaLaNan MeNuJU PunCaK

Main

All of the posts under the "Main" category.

Mengapa ejen kita tido padahal satu ketika sale mereka meletup letup

1 – Mereka hanya jual pada circle yang terhad. Contoh; ahli keluarga, kawan opis. Kekawan yang beli pun support skali ja sebab segan malu alah dengan ejen kita memjual. Tolong member la katakan.
2 – Sale funnel pemasaran tidak diperbesarkan.
3 – Lifespan produk panjang sangat melembabkan repeat sale.
4 – Sikap ejen yang tidak proaktif. Tiada followup. Cepat berputus asa.
5 – Tertarik dengan produk lain pula. Menjual produk trending. Produk *** kluar, Satu Malaya jual. Pastu kaput.
6 – Do it Part time. Tak jual pun takper. Gaji ada bulan bulan masuk.
7 – Produk itu pun dia tak pakai. Camne nak promote kat kawan. User experience pucit.

Allahuallam.

Dari Tuan Mohd Hellas Sharir

6 NERAKA DI DALAM SYARIKAT JIKA TIADA ILMU

1.ADMIN

Secara ringkas aktiviti admin lebih tertumpu di pejebat dan segala urusan berkaitan kemakini,rekod bagi kelancaran syarikat tanpa terjejas.

2.HUMAN RESOURCE

Mencari perkerja baru yang berbakat untuk dimasukan didalam syarikat untuk membantu syarikat menjayakan sebarang urusan. Kerja Human Resource tidak hanya tertumpu kepada kebajikan perkerja malah membuang perkerja yang tidak membantu syarikat untuk berkembang.

3.FINANCE

Memastikan perbelanjaan syarikat teratur dan terancang supaya kewangan syarikat berada dalam keadaan sihat. Cash is King dalam perniagaan tanpa wang amat sukar menjalan aktiviti.

4.OPERATION

Melakukan aktiviti bagi syarikat selepas berjaya mendapat jualan untuk diberikan kepada pengguna.

5.MARKETING

Pemasaran kepada pengguna atau pelanggan berkaitan produk syarikat. Membuat strategi pemasaran kepada Syarikat supaya mudah mendapat hasil.

6.SALES

Semakin banyak pemasaran dibuat semakin mudah jualan terhasil kerana aktiviti pemasaran adalah memaklumkan kepada pengguna manfaat daripada produk dan servis yang diberikan. Jualan adalah aktiviti close sale supaya penguna membeli dengan produk atau services yang di tawarkan syarikat.

HUTANG DALAM KEHIDUPAN

Antara hutang-hutang yang dibuat

1.Rumah

Hutang rumah

2.Pendidikan

education loan

3.Perkahwinan

Hutang-kawin

4.ASB

5.Insurance

6.Personal Loan

7. kereta

8.Kad Kredit

 

HaniffTJ February 26, 2015 Leave A Comment Permalink

Kesilapan dalam membuka perniagaan .

1. Buka je terus berjaya

Tanggapan bahawa buka sahaja perniaggan terus ramai pelanggan datang , orang cari perniagan macam artis. 1 day buka 1000 orang itu adalah hanya boleh diperolehi dalam mimpi. Aku pun sama pada mula-mula. Hakikatnya jika membuka perniagaan semudah ABC dah ramai majority rakyat Malaysia membuka bussniess.

2.Net-working tiada

Tidak pernah bergaul dengan orang, majlis amal atau kerakyatan tak pernah hadiri selama ini hidup sendiri tetiba nak buka perniagan. Siapa pelanggan agaknya? orang sekeling pun tidak tahu kewujudan. Networking yang dibina dapat memudahkan urusan serta orang lebih mengenali kita , jika networking yang kuat dapat menjiamatkan kos untuk marketing .

3.Perancagan daripada awal tiada

Siapakah target market atau pembeli kepada product atau service kita. Apakah perniagaan sesuai untuk kawasan tersebut? Marketing kepada siapa?. Juga harus mepunyai plan jangka pendek dan  jangka panjang. Perniagaan tidak terdapat ditulis dalam buku kerana semua mempunyai pengalaman masing-masing. Persediaan plan A,B,C,D,E,F sampai Z . Tok guru aku berpesan tulis perancagan diatas kertas supaya boleh disemak kembali cara dan kesesuaianya.

4.Modal tiada

Modal adalah satu element yang penting bagi mengerakan segala perancagan. Walaupun perancagan sehebat pembentangan budget negara tetapi tiada modal tidak berguna kerana segala aktiviti marketing , promosi , minyak kereta dan lain-lain perlukan duit bagi mengerakkan dan menjayakannya. Persediaan dari aspek kewangan adalah penting kerana perniagaan tiada jaminan untuk gaji bulanan yang tetap seperti makan gaji. Anda akan berada dalam tekanan jika tiada persedian daripada aspek kewangan ketika memulakan perniagaan.

5.Ilmu Perniagaan tiada

Iaitu cara menyelesaikan masalah atau seni berniaga kerna sistem pendidikan rendah ke universiti tidak memberi keutamaan melahirkan usahawan tetapi lebih kepada melahirkan kepada professianal. Ilmu perniagaan diperolehi melaluai seminar atau krusus yang terdapat di luar. Lengkapkan diri dengan seni perniagaan sebelum menceburi bidang perniagaan.

6. Hangat-hangat tahi ayat

Membuka perniagaan kerana terikut-ikut orang. Orang lain jual barang berjaya jual macam mudah jer. Bertekad untuk menjual juga. Selapas berapa bulan putus asa disebabkan tiada mendapat pemintaan serta mudah berputus asa..

chinee proverb

chinee proverb

get_footer() ?>