HaniffTJ

HaniffTJ

PeRjaLaNan MeNuJU PunCaK

COVID 19 DAN SISTEM PENDIDIKAN

March 22, 2020 | Comment

1.Jika dilihat daripada situasi semasa pada 21Mac 2020 kes positive semakin bertambah dan menujukan peningkatan dari hari ke hari.

2.Terdapat beberapa individu bersifat pentingkan diri dimana tidak merujuk terus kepada hospital berdekatan.

3. Kelemahan dalam mematuhi arahan dan undang undang ketika Negara berada dalam keadaan getir.

4.Banyak laporan berita berita palsu daripada individu tidak bertanggungjawap disebarkan tanpa dibuat pengesahan daripada laporan atau hebahan pihak kementerian yang boleh menimbulkan suasana panik,cemas dan tegang.

5.Kenaikan harga barang keperluaan secara mendadak seperti mask, senitizer dan lain lain.

6.Tidak bersatu hati dikalangan ahli politik dalam menghadapi isu Covid 19

SEBAGAI LANGKAH PENAMBAH BAIKKAN DALAM SISTEM PENDIDIKAN BAGI MENGHADAPI SITUASI KECEMASAN NEGARA PADA MASA AKAN DATANG.

1.Pelajar diajar dengan ilmu yang dapat digunapakai didalam kehidupan. Pembelajaran bagi peringkat rendah dan menengah berkaitan peranan bagi kementerian Kesihatan, Pertahanan, Kewangan, Sukan,Pertanian,Agama.

2. Perkara perkara asas ini penting bagi menghadapi situasi genting. Sebagai contoh dalam situasi perperangan. Adalah menjadi kewajipan bagi setiap individu mempertahankan negara. Menampilkan diri tidak bersikap pentingkan diri.

3.Peranan bagi setiap kerajaan negeri, daerah, masjid bagi tempat atau pusat pembahagian keperluaan barangan bantuan kerajaan tanpa mengira bangsa,agama.

4.Jika dilihat daripada sudut pembasmian Italy dan China. Kadar kematian bagi China adalah kurang. Hal ini kerana kemajuan teknologi sahaja tidak membantu dalam menganangi sesuatu isu sebaliknya adalah displin.

5.Pendidikan bukan hanya semata mata menjawap soalan pememeriksaan. Semata mata mengira bilangan A yang diperolehi. Sebaliknya adalah mendidik membina generasi dilatih dan dibentuk bagi menghadapi cabaran di masa hadapan sepertimana kita tempuhi ketika ini. COVID 19

Hanifftj

Rakyat Malaysia

Hari Ke 5 Perintah Berkurung

#juststayathome #dudukrumah #covid-19 #malaysia

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge